ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΕ ΜΑΖΙ ΜΟΥ |

Διατροφικές Διαταραχές. Τι είναι και πώς μπορώ να τις διαχειριστώ

Γενικά

Οι Διατροφικές Διαταραχές είναι Ψυχιατρικές Διαταραχές που χαρακτηρίζονται από σοβαρές διαταραχές στις διατροφικές συμπεριφορές και συνδέονται με ανησυχίες για το βάρος και την εικόνα του σώματος (American Psychiatric Association, 2013).  Οι άνθρωποι που πάσχουν από διατροφικές διαταραχές συχνά έχουν παραμορφωμένη αντίληψη για τον εαυτό τους και το σώμα τους, καθώς και ανησυχίες που σχετίζονται με το φαγητό, το βάρος και τη διατροφή (Fairburn, C. G., & Harrison, P. J.,2003). Αυτές οι διαταραχές μπορούν να έχουν σοβαρές συνέπειες για την υγεία και την ποιότητα ζωής των ατόμων που τις αντιμετωπίζουν. Οι Διατροφικές Διαταραχές είναι στην πραγματικότητα πολύπλοκα ιατρικά και ψυχιατρικά νοσήματα, τα οποία οι ασθενείς δεν τα επιλέγουν και οι γονείς δεν τα προκαλούν (ΚΕΑΑΔ).

ΔΩΣΕ ΛΥΣΗ ΣΗΜΕΡΑ!

Τύποι Διατροφικών Διαταραχών

Νευρική Ανορεξία

Η νευρική ανορεξία είναι μια σοβαρή διατροφική διαταραχή που χαρακτηρίζεται από έντονο φόβο της αύξησης του βάρους, παραμορφωμένη εικόνα του σώματος και απότομο περιορισμό πρόσληψη τροφής, οδηγώντας σε ακραία απώλεια βάρους και σημαντικές επιπτώσεις στην υγεία του ατόμου. Οι άνθρωποι με νευρική ανορεξία συνήθως αρνούνται να διατηρήσουν ένα φυσιολογικό βάρος, ανεξάρτητα από το πόσο αδύνατοι μπορεί να γίνουν. Αυτή η διαταραχή μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για την υγεία του ατόμου και μπορεί να είναι θανατηφόρα

Νευρική Βουλιμία

Η νευρική βουλιμία είναι μια διατροφική διαταραχή που χαρακτηρίζεται από επαναλαμβανόμενα επεισόδια υπερφαγίας, κατά τα οποία οι άνθρωποι καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες φαγητού σε σύντομο χρονικό διάστημα, συνήθως αισθάνονται ανίκανοι να ελέγξουν την κατανάλωσή τους και αισθάνονται έντονη ανησυχία ή ενοχή μετά από αυτά τα επεισόδια. Οι άνθρωποι που πάσχουν από νευρική βουλιμία συνήθως προβαίνουν σε συμπεριφορές αντιστάθμισης μετά τα επεισόδια υπερφαγίας, όπως εμετό, υπερβολική άσκηση ή χρήση καθαρτικών, με σκοπό να αποφύγουν την αύξηση του βάρους

Μη Προσδιορισμένες Διατροφικά

Οι Διατροφικές Διαταραχές Μη Προσδιορισμένες Διατροφικά (EDNOS) αποτελούν μια κατηγορία διατροφικών διαταραχών που δεν πληρούν πλήρως τα διαγνωστικά κριτήρια για τις καθορισμένες διατροφικές διαταραχές όπως η νευρική ανορεξία, η νευρική βουλιμία ή η διαταραχή υπερφαγίας. Αντ’ αυτού, οι άνθρωποι με EDNOS μπορεί να έχουν συμπτώματα που δεν είναι αρκετά έντονα ή δεν είναι ακριβώς σύμφωνα με τα κριτήρια για τις καθορισμένες διατροφικές διαταραχές, αλλά εξακολουθούν να έχουν σοβαρές δυσλειτουργίες στη σχέση τους με το φαγητό και τη διατροφή. Οι EDNOS μπορεί να περιλαμβάνουν καταστάσεις όπως η ανασφάλεια για τη διατροφή, η περιορισμένη πρόσληψη τροφής χωρίς αρρώστια, τον υπερβολικό έλεγχο της διατροφής, την εμμονή με την υγιεινή διατροφή και άλλες μορφές ανώμαλής συμπεριφοράς στην διατροφή.

Αδηφαγική Διαταραχή(Binge Eating Disorder)

Η Αδηφαγική Διαταραχή, γνωστή και ως Binge Eating Disorder (BED), είναι μια διατροφική διαταραχή που χαρακτηρίζεται από επαναλαμβανόμενα επεισόδια υπερφαγίας, κατά τα οποία ο άνθρωπος καταναλώνει μεγάλες ποσότητες φαγητού σε σύντομο χρονικό διάστημα, αισθάνεται απώλεια ελέγχου κατά τη διάρκεια του επεισοδίου, και αντιμετωπίζει έντονη ανησυχία ή ενοχή μετά από αυτά τα επεισόδια. Οι άνθρωποι με BED συνήθως δεν προβαίνουν σε συμπεριφορές αντιστάθμισης όπως εμετός ή υπερβολική άσκηση όπως στη βουλιμία. Η διαταραχή αυτή είναι συχνά συνδεδεμένη με αρνητικά συναισθηματικά και ψυχολογικά συμπτώματα, όπως η κατάθλιψη και η άγχος, καθώς και με προβλήματα υγείας όπως ο διαβήτης, οι καρδιακές παθήσεις κλπ

Σύνδρομο Νυχτερινής Υπερφαγίας

Το Σύνδρομο της Νυχτερινής Υπερφαγίας (Night Eating Syndrome – NES) παρατηρείται  συχνότερα σε υπέρβαρα άτομα όπου οι περισσότερες από τις μισές θερμίδες της ημέρας καταναλώνονται τις βραδινές ώρες. Άλλα χαρακτηριστικά της περιλαμβάνουν: υπερφαγία με προτίμηση σε φαγητά πλούσια σε λιπαρά και ζάχαρη, αϋπνία, ανησυχία, χαμηλή διάθεση τη νύχτα και πρωινή άρνηση λήψης τροφής. Οι άνθρωποι με NES συνήθως αναφέρουν ότι έχουν μειωμένη όρεξη το πρωί, αλλά αισθάνονται υποχρεωμένοι να τρώνε κατά τη διάρκεια της νύχτας. Αυτό μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις στην ποιότητα του ύπνου και να οδηγήσει σε διαταραχές της διατροφικής συμπεριφοράς.

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΕ ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΣΟΥ!

Διαχείριση Κατάστασης (Αντιμετώπιση)

Η αντιμετώπιση των Διατροφικών Διαταραχών είναι ένα πολύπλοκο θέμα που απαιτεί προσεγγιστική φροντίδα και υποστήριξη. Η ψυχολογική υποστήριξη μπορεί να βοηθήσει τον ασθενή να αντιμετωπίσει αρνητικά συναισθήματα και συμπεριφορές τα οποία συνδέονται με τη διατροφική διαταραχή, καθώς και να αναπτύξει υγιείς στρατηγικές διαχείρισης του στρες. Επιπλέον παρέχει πληθώρα από εργαλεία και τεχνικές με σκοπό να βοηθήσει τον ασθενή να αντιμετωπίσει τις ψυχολογικές προκλήσεις μιας και συνδέονται με τη διατροφική διαταραχή. Βέβαια, η συνύπαρξη Διατροφολόγου και Γυμναστή ειδικά καταρτιζόμενων για την αντιμετώπιση των Διατροφικών Διαταραχών είναι επιθυμητή για τη σωστή πορεία της ανάρρωσης.

Η θεραπεία δεν εστιάζεται απλώς στην αποκατάσταση ενός φυσιολογικού βάρους, αλλά στην υγεία και την ευημερία του ασθενούς. Συνεπώς, παρουσία ενός ψυχολόγου είναι απαραίτητη για την πλήρη και ολοκληρωμένη αντιμετώπιση των διατροφικών διαταραχών, καθώς βοηθά στην αντιμετώπιση των ψυχολογικών παραγόντων που επηρεάζουν την εμφάνιση και την πορεία της νόσου. Οι στόχοι της διατροφής περιλαμβάνουν την αποκατάσταση της μεταβολικής λειτουργίας του οργανισμού, τη βελτίωση της υγείας και της διάθεσης του ασθενούς, και την εκμάθηση βασικών αρχών υγιούς διατροφής.

Η συμπερίληψη φυσικής δραστηριότητας στο πρόγραμμα αντιμετώπισης μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση της σωματικής υγείας και της ευεξίας του ασθενούς. Συμπερασματικά, η συνεργασία μιας ομάδας ειδικών (εφόσον είναι εφικτή) είναι σημαντική για την επίτευξη αυτών των στόχων και την ανάκτηση της υγείας του ατόμου που αντιμετωπίζει διατροφικές διαταραχές.

Στο χώρο μας, παρέχετε η κατάλληλη Ψυχολογική υποστήριξη και εξατομικευμένη φροντίδα που χρειάζεστε για την αντιμετώπιση των Διατροφικών Διαταραχών σε παιδία, εφήβους και ενήλικες. Επικοινωνήστε μαζί μου για περισσότερες πληροφορίες αν αντιμετωπίζεται κάτι από τα παραπάνω με στόχο να ξεκινήσετε το  προσωπικό σας ταξίδι ανάρρωσης.

ΔΩΣΕ ΛΥΣΗ ΣΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΣΟΥ!

Ξεκίνα σήμερα!

Συμπλήρωσε την παρακάτω φόρμα και εγώ θα επικοινωνήσω μαζί σου για μια πρώτη ενημερωτική επαφή

Banner προγράμματος ΕΣΠΑ